Yaşam

Siemens Türkiye’den Cumhuriyet Tarihine tanıklık eden “Birlikte Bir Yüzyıl” sergisi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan günümüze 100 yıllık tarihine tanıklık eden Siemens Türkiye’nin düzenlediği “Birlikte Yüzyıl” Cumhuriyet standı kapılarını ziyaretçilere açtı. Siemens Türkiye Yönetim Konseyi Lideri ve CEO’su Hüseyin Gelis: “Bu stand, Türkiye Cumhuriyeti ile Siemens Türkiye arasındaki asırlık teknolojik ortaklığın güç birliğini yansıtıyor. Her dönemde olduğu gibi yeni teknoloji, ürün ve fikirleri ülkemizin hizmetine sunarak, genç Cumhuriyetimizin endüstriyel kalkınmasında öncü olduk ve olmaya bugün de devam ediyoruz. “Ülkemizde imzamızı taşıyan ilk fabrikalarımız ve en değerli değerlerimizden biri olan fırsat eşitliğine odaklanmamızla, gelişim sürecinin ayrılmaz bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.”söz konusu.

Siemens Türkiye, Cumhuriyetin 100. yılında, ülkemizde sanayiden sağlığa, ulaşımdan elektrifikasyona kadar farklı alanlardaki imzalı çalışmalarıyla sanayiye ve endüstriyel mirasa katkılarını geçmişten günümüze anlatan özel bir stant düzenliyor.

 

Hüseyin Gelis: “Yeni teknolojiyi, ürünleri ve fikirleri ülkemizin hizmetine sunarak, genç Cumhuriyetimizin endüstriyel kalkınmasında her zaman öncü olduk.”

Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, Siemens Türkiye’nin farklı alanlardaki katkılarıyla Türkiye’deki sanayileşme sürecinin ele alındığı ve 7-24 Kasım tarihleri ​​arasında Galataport Kargo Postanesinde ziyaret edilebilecek stand hakkında açıklamalarda bulundu. . Bu stantta sanayileşmeye giden bir perspektiften Cumhuriyetin 100 yıllık kuruluş hikayesine tanıklık edeceğiz. Bu stand, Türkiye Cumhuriyeti ile Siemens Türkiye arasındaki asırlık teknolojik ortaklığın güç birliğini yansıtıyor. Her dönemde olduğu gibi yeni teknoloji, ürün ve fikirleri ülkemizin hizmetine sunarak, genç Cumhuriyetimizin endüstriyel kalkınmasında öncü olduk ve olmaya bugün de devam ediyoruz. İmzamızı taşıyan ilk fabrikalarımız ve en değerli değerlerimizden biri olan fırsat eşitliği odağımız ile ülkemizdeki gelişim sürecinin ayrılmaz bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. . Sergimiz hem teknolojik ve sanatsal güzellikler içermesi hem de ufuk açıcı olması nedeniyle sanayileşme yolunda çok özel bir stant. ‘Birlikte Yüzyıl Cumhuriyet Sergisi’nin gerçekleşmesinde emeği geçen Sayın Prof. Dr. Önder Küçükerman başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” söz konusu.

Siemens Türkiye Kurumsal İrtibat ve Halkla İlişkiler Müdürü Hasret Özkaya Konuşmasında, standın hazırlık sürecinde yüzlerce arşivi tarayarak aylarca süren bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Hasret Özkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “ Cumhuriyetin ilk yıllarında benzeri görülmemiş bir seferberlikle zorlukların nasıl aşıldığını, milli ekonominin kurulması konusunda nasıl bir strateji izlendiğini ortaya koyan değerli bir standa ev sahipliği yapıyoruz. Cumhuriyetin kadınlarla birlikte nasıl yükseldiğini, ne kadar seçkin kadınlarımızın çok değerli yerlere geldiğini, genç cumhuriyete neler kattıklarını kendi hikayeleriyle görebileceğiz. Siemens Türkiye olarak, Cumhuriyetimizin hedeflerine ulaşmasında kuruluşundan bu yana üstlendiğimiz rolü ve 167 yıldır bu topraklarda faaliyet gösteren bir şirket olarak bundan ne kadar memnun olduğumuzu anlatan bu stand, aynı zamanda ülkemize katkılarımızı da anlatıyor. 100 yıldır sanayiden sağlığa, ulaşımdan elektrifikasyona kadar pek çok farklı alanda yapılan çalışmalar hepimize ilham veriyor. Bunun olacağına inanıyorum” söz konusu.

“Birlikte Bir Yüzyıl” Cumhuriyet Standı Kalkınmanın Kilometre Taşlarına Işık Tutuyor

Siemens Türkiye, Cumhuriyetin ilk yıllarında, Cumhuriyetin ilk röntgen cihazı, ilk elektrikli tramvayı, ilk yer altı demiryolu, ilk elektrikli tramvayı ile sadece sanayide değil, birçok dalda da ilklere imza attı. bitki ve onlarca başka örnek.

Cumhuriyet Dönemi’ndeki ilk fabrikasını 1928 yılında Eskişehir’de açan Siemens Türkiye, aynı yıl ülkemizin su potansiyelini Siemens teknolojisiyle birleştirerek Cumhuriyetin ilk hidroelektrik santrali olan Malatya Elektrik Santrali’ni kurdu. O dönemde yeni kurulan birçok fabrika ve tesise de elektrik sağlayan Siemens Türkiye, 1929 yılında Tire Duro Metal Fabrikası, Beykoz Deri Fabrikası, Bafra ve Tekirdağ enerji santrallerini de bünyesine kattı.

Cumhuriyetimizin ilk yıllarında ülkemizde endüstriyel kalkınmanın temel taşları olan Kozlu Kömür Madeni’nin turbo ünitesinin, İzmit Kağıt Fabrikası’nın kağıt makinelerinin ve Bursa İplik Fabrikası’nın iplik makinelerinin elektriği Siemens tarafından sağlanmıştır. Hindi. Birçok farklı ilde elektrik panoları ve enerji dağıtım konsolları kurulumu gerçekleştiren Siemens Türkiye, birçok fabrikanın altyapısını kurarak veya bu fabrikalara elektrik sağlayarak katkı sağladı. Aynı dönemde birçok dalda kullanılan demir ve çelik, Siemens çelik ustaları tarafından Siemens dökümhanelerinde üretildi. Siemens Türkiye, bu çalışmalarıyla birçok yenilikçi iş kolunun doğmasına öncülük etti. Sadece İstanbul’un değil, İzmir ve Selanik’in de elektrifikasyonuna öncülük etti.

“Birlikte Bir Yüzyıl” standı, 100. yıl Cumhuriyetin ilanından sonra ülkenin gelişimini sanayi kurumları, eğitim ve gerçek insan hikayeleri üzerinden yansıtıyor. Kadınların çalışma ve sosyal hayata katılımına da odaklanan stantta, Cumhuriyetin ilk yıllarında bu alanda gösterilen büyük çabalar ve karşılaşılan zorluklar bir kez daha gözler önüne serildi.

Sergide ayrıca Siemens Türkiye arşivinden Erken Cumhuriyet Dönemi’ne ilişkin belge ve objeler de yer alıyor. Stantta 1872 yılında kullanılan telgraf makinesi, ayaklı radyo ve telefon da sergileniyor. Ayrıca Atatürk ve İsmet İnönü’nün imzalarının yer aldığı döneme ait fotoğraflar ve dönemin kararnameleri de görülebiliyor.

Yerlerini ilk kadın mimarlarımızdan Mualla Eyüpoğlu, ilk kadın sosyologlarımızdan Mübeccel Belik Kıray, ilk kadın kimyagerlerimizden Remziye Hisar ve ilk kadın inşaat mühendislerimizden Sabiha Fırat’ın hayat hikayeleri alıyor. stantta Pelin Batu’nun yazısı.

Siemens Türkiye’nin Cumhuriyetin ilk yıllarında sadece sanayide değil, Cumhuriyetin ilk hidroelektrik santrali, ilk X-ray cihazı, ilk elektrikli tramvay, ilk elektrikli tramvay gibi birçok daldaki başarılarının örnekleri Stantta yer altı demiryolu ve onlarca örnek görülebilecek.

Küratörlüğünü Prof. Dr. Başkan Küçükerman’ın tasarladığı, kavramsallaştırıp koordinatörlüğünü Dündar Hizal’ın üstlendiği stand, 7-24 Kasım tarihleri ​​arasında Galataport Kargo Postanesi’nde ziyaret edilebilecek. Stand, dijital versiyonuyla da kısa sürede online ziyaretçilere açılacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu